Villa Blommers

Commissioner: Familie Bommers
Area: 437 m2 bruto
Building costs: € 431.000 excl. btw
Year of design: 2001
Year of delivery: 2003
Address: Vergulde draakstraat, Nederland

The house is a 2-story building with traditional planning, living on the ground floor and sleeping upstairs. Both floors have clear and simple zone build planning. The hall, kitchen and workroom are divided from the living zone by the utility zone. In the utility-zone are the utility room, storage, stairs and fireplace. The zone is broken by for passageways from the living to the other spaces. On the first floor are the four identical children’s bedrooms on one side of the (utility) zone, while on the other side the parents bedroom and roof terrace are situated. The parent’s bedroom has a bathroom ‘en suite’ while the children have a separate bathroom. Bathrooms, technical room and toilet are in the zone.

The building is clad in brown brickwork with pointing in the same colour. The back facade is on the ground floor made out of glass, with two huge sliding doors towards the garden. The back facade on the first floor is clad in Cor-ten steel lamellas, behind which the parents bedroom and roof terrace are. All outdoor windows/doorframes are made out of Iroko, the inner doorframes are made in Teak. A deep niche, introduced by the walls of the garage, defines the entrance. The huge entrance doors are constructed out of Teak-plywood. The garage facade is clad in flat Cor-ten steel, in which the doors are invisibly constructed.