Villa Frenay

Opdrachtgever: Familie Frenay
Oppervlakte: 386 m2 bruto
Bouwkosten: € 460.000 excl. btw
Jaar van ontwerp: 2008
Jaar van oplevering: 2011
Adres: Villapark ‘In de Noordzoom’, Lelystad, Nederland

In deze moderne villa draait het om ‘wonen aan het water’. Of populair gezegd, ‘buiten naar binnen halen’. De wens van de familie hebben we onder meer zo gerealiseerd:

We hebben de lange zijde van de villa aan de waterkant geplaatst en hier de belangrijkste verblijfruimtes gesitueerd. Denk aan de ouderslaapkamer, de ouderbadkamer, keuken en woonkamer. Al deze waterkamers hebben een glazen wand met schuifpui gekregen, zodat je hier optimaal geniet van de natuur.

Aan deze glazen gevel ligt een doorlopende veranda. Het overstekende dak hierboven, biedt niet alleen beschutting tegen de neerslag, het is ook de plek waar de buitenverwarming hangt. Het hele jaar rond kan de familie dus heerlijk buiten zitten.

Het meest opmerkelijke aan Villa Frenay is het ‘zwevende dak’ van de woonkamer. Terwijl de woonkamer twee glazen gevels heeft (ook de hoek is van glas) en er geen steunkolommen in de woonkamer staan, steekt het dak x meter uit. Meet je vanaf de eerst muur, dan steekt het dak zelfs x meter uit!

Het resultaat is een villa die van zonsopkomst tot zonsondergang baadt in het licht. En een open en vrije uitstraling heeft.

De T-vormige kopgevel met glazen hoeken zorgt tenslotte voor een ultieme binnen-buitenervaring.

Om de villa richting te geven in het platte polderlandschap is het dak van de woon-eetkamer licht hellend. De kunstmatige heuvels die al op de kavel lagen, hebben we extra geaccentueerd. In de ene heuvel hebben we de carport ingegraven. Op de andere ligt de buitensauna. Deze kijkt uit op een Cor-Ten stalen watergang die langs het niet-overdekte terras naar beneden loopt.