Villa Kooistra

Opdrachtgever: Familie Kooistra / Bergsma
Oppervlakte: 227 m2 bruto
Bouwkosten: € 400.000 excl. btw
Jaar van ontwerp: 2007
Jaar van oplevering: 2009
Adres: Noorderplassen West, Almere, Nederland

Het woonhuis is een 2-laags gebouw met een programmatisch traditionele indeling, dus wonen op de begane grond en slapen op de verdieping. Het is verdeeld in twee zones, op de begane grond de bijkeuken, berging, badkamer, entree, trap-en werkgebied (nuts-zone) en de keuken / eetkamer en woonkamer (woon-zone). Op de eerste verdieping de grote badkamer, walk-in closet, trap en kinderbadkamer, en vervolgens de vier slaapkamers. Op beide verdiepingen scheidt een kastenwand de zones, die het meest zichtbaar is op de begane grond. De eetkamer / keuken is gescheiden van de woonkamer door een open haard.

Het huis is opgetrokken uit bruine baksteen en de kozijnen zijn gemaakt van mahonie. De voorgevel wordt gekenmerkt door slechts een grote glazen opening, de eerste verdieping is volledig gesloten. Een grote pivot-deur definieert de ingang. Op deze manier wordt de amicale persoonlijkheid van de klant (open, welkom op de begane grond) gecombineerd met de gewenste privacy op de eerste verdieping. Daglicht in de hal op de eerste verdieping komt door een sleuf in het dak, die over de volledige lengte van het huis loopt. De achterzijde van het huis is zeer transparant, met zes ‘visueel aanwezig’ schuiframen en deuren die openen naar de achtertuin. De Cor-Ten staal garage met carport sluit de achtertuin naar het oosten, terwijl Cor-Ten stalen tuinmuren goed zijn voor de zuid-en westzijde.

Het relatief gesloten ogende volume maakt een sterke indruk in de verwarde omgeving. Binnen ervaart de oplossing besloten, maar ook transparant. Het zonnescherm aan de buitenkant geeft een intieme sfeer aan de interieur ervaring.