Villa Stamerbos

Opdrachtgever: 70F architecture
Oppervlakte: 400 m2 bruto
Bouwkosten: niet nader bepaald
Jaar van ontwerp: 2007
Jaar van oplevering: 2013
Adres: Stamerbos 34, Almere, Nederland
 

Villa Stamerbos biedt een nieuw venster op wonen en werken

Privé en openbaar. Twee ogenschijnlijk tegenstrijdige domeinen die zich in deze tijd van thuiswerken, sociale media en van-binnen-naar-buiten-architectuur steeds meer vermengen. Is er nog een grens? En zo ja, waar ligt die? Villa Stamerbos is een gebouw dat op deze vraag onderzoekt. Op een ingetogen manier verkent ze de scheidslijn tussen wonen & werken, binnen & buiten, privé & delen. Gesitueerd in een ruim woongebied aan de rand van Almere is het gebouw voor alle gebruikers perfect gelegen. Voor het personeel dat voornamelijk in Almere Centrum woont, is het binnen twintig minuten per fiets te bereiken, de klanten parkeren op de brede laan (Stamerbos) waaraan de villa ligt en de bewoners lopen zo de dijk op of het bos in.

Van de buitenkant lijkt Villa Stamerbos weg te vallen in haar omgeving. De grijze gevel heeft de kleur van de Hollandse lucht en wordt slechts onderbroken door een klein raam op de eerste verdieping en een terugliggende hoofdentree op de begane grond. Hierdoor heeft het gebouw de uitstraling van een vesting; monoliet en weinig uitnodigend. Het interieur wordt daarentegen gekenmerkt door openheid. Zowel de patio als twee zijden van de benedenverdieping zijn volledig van glas en de meeste kamers lopen in elkaar over. Het materiaalgebruik van het interieur is terughoudend. De walnoten gefineerde vaste inrichting complementeren de gevlinderde betonvloeren. De betonnen kolommen hebben de ruige nerfstructuur van ruw hout en staan haaks op de charmante, metalen staafjes waarmee je de verlichting bedient. De warme, betonkleurige gordijnen reflecteren het zonlicht waardoor het huis koel blijft in de zomer en de gepatineerde kranen geven de badkamer een natuurlijke uitstraling. Doordat de meeste wanden bestaan uit deuren waarachter bergruimte zit, heeft het huis geen losse kasten. Dit draagt bij aan de serene uitstraling van het geheel.

Privé en openbaar… Villa Stamerbos verwerpt het oude idee dat privé en openbaar twee gescheiden domeinen zijn. Sterker nog, zij laat beiden op alle mogelijke manieren in elkaar overvloeien. Op elegante wijze verbindt ze werken met wonen, buiten met binnen en privé met publiek. Het is een reflectie van onze Facebook-maatschappij, van onze veranderende perceptie over wat ‘privé’ is en van de trend dat we steeds meer willen delen.

Villa Stamerbos laat zien dat de ogenschijnlijk botsende karakters van Privé en Openbaar een harmonieus huwelijk kunnen hebben, waarin transparantie en flexibiliteit het beste van beiden naar boven haalt. Hiermee is zij de verarchitectonisering van de nieuwe moraal.