Gnodde house

Deze twee onder 1 kap woning op IJburg is ontwikkeld vanuit de kopgevel en benadrukt de lengte van de kavel door een tweedeling; een smal utilitair deel (links) en een breder ruimtelijk deel (rechts). In het utilitaire deel zitten functies zoals wassen, baden en opbergen. In het ruimtelijke deel bevinden zich de woonkamer, keuken en slaapkamers. Door de utilitaire functies als losse elementen in de kopgevel te ‘duwen’ ontstaat er een dynamische gevel aan de langszijde. Om inkijk door de kopgevel te voorkomen, maar wel de ruimtes natuurlijk te verlichten, zijn er smalle ramen in dwarsrichting geplaatst die een diffuus licht geven in onder andere het betonnen trappenhuis. De unieke massief eiken open trap hangt volledig aan het dak, terwijl de eerste vlucht als gesloten bloktrap is uitgevoerd.

De tweedeling is in de gehele woning zicht- en voelbaar door een verticaal raam van onder tot boven dat ook deels in het dak is doorgezet. Daarnaast is er door middel van de materialisatie nadruk gelegd op het utilitaire deel waardoor het concept ook van binnenuit goed waarneembaar is. Het is een energie 0 woning met een duurzame houten gevel, zonnepanelen en hoogwaardige isolatie.

Het resultaat is een verrassende en onderscheidende, maar terughoudende woning waarin modernisme op een minimalistische en warme manier zijn toegepast.