Home 2.0

Opdrachtgever: fam.Van Dantzig-Warrink/Warrink-De Groot
Oppervlakte: 182 m2 / 172 m2 bruto
Bouwkosten: €169.000,- / €162.000,-
Jaar van ontwerp: 2010
Jaar van oplevering: 2013
Adres: Stopperknoop, Almere
 Onderscheidingen:  Nominatie World Architecture Festival 2014
 

HOME 2.0
Familiehuizen gebouwd voor individuen

‘Thuis’ is één van de meest tot de verbeelding sprekende concepten in de architectuur. ‘Thuis’ is namelijk een heel specifiek gevoel. Dat voor iedereen anders is… HOME 2.0 behelst twee rijtjeswoningen voor moderne gezinnen met kinderen en plaatst het concept ‘thuis’ in de tijd, omgeving en maatschappij.

HOME 2.0 is gebaseerd op twee basisideeën. Ten eerste, thuis is de plek waar je (op) jezelf kunt zijn. En ten tweede, een gezin is een samenstelling van individuen. Kortom, iedereen moet thuis een plek hebben die aan zijn of haar behoeften voldoet. In de twee HOME 2.0 hoekwoningen heeft elke verdieping daarom een andere focus. Op de begane grond staat het wonen centraal. Hier zijn de woonkamer en keuken gesitueerd. De eerste verdieping is het domein van de kinderen. Zij hebben hun eigen badkamer en op de overloop is veel bergruimte. Op de tweede verdieping, de ouder-etage, bevinden zich de ouderslaapkamer met werkplekken, een badkamer en-suite en een lounge plek. Iedereen kan makkelijk schakelen tussen ‘samen zijn’ en ‘je even terugtrekken’. Ideaal voor tweeverdieners met kinderen.

Er is meer onconventioneel in deze ogenschijnlijk traditionele woning. In de voorgevel is een raam geplaatst dat loopt van onderaan de eerste verdieping tot bijna bovenaan de tweede verdieping. Achter dit raam bevinden zich geen verblijfsruimten, maar juist de trap! Vanuit de woonkamer waar het altijd druk is, heeft het jonge gezin weinig tijd om naar buiten te staren en te genieten van het natuurgebied en op de hoge dijk voor de deur. De trap – die veel wordt gebruikt – biedt echter twee keer zeventien treden uitzicht. Rust. Bijkomen. Vanachter hun werkplekken die aan het trapgat grenzen, kijken de ouders bovendien net uit over het Markermeer. Dit uitzicht op Amsterdam is mogelijk gemaakt door de 10% vrijstelling voor de hoogte in het bestemmingsplan.

HOME 2.0 is een ode aan het gezinsleven, maar biedt tegelijkertijd ruimte om je terug te trekken. Het is een familiehuis gebouwd voor individuen en een woning die haar fenomenale uitzicht op een nieuwe (actieve!) manier benut. Daarmee voelt HOME 2.0 als vroeger, maar voldoet ze volledig aan de eisen van het gezin van nu.