Bezoekerspaviljoen bij kasteel Duivenvoorde

 

In 2017 / 2018 ontwierpen wij voor Stichting Duivenvoorde een bezoekerspaviljoen dat ‘leeft’. Hof van Duivenvoorde heeft tien beweegbare geveldelen die het gebouw ‘s morgens openen en ’s avonds sluiten. In open vorm is het gebouw een licht restaurant, in gesloten vorm een ingetogen schuur die past in haar omgeving.

Hof van Duivenvoorde is het bezoekerspaviljoen dat hoort bij Landgoed en Kasteel Duivenvoorde, een rijksmonument in Voorschoten. Stichting Duivenvoorde was de opdrachtgever en vroeg ons een gebouw te ontwerpen dat eruit zou zien als een schuur, maar dat tegelijkertijd transparant zou zijn en gasten een welkom gevoel zou geven.

De oplossing, beweegbare geveldelen, viel direct in de smaak, maar was lastig uit te voeren. Geen enkele aannemer en scharnierenleverancier durfde het aan. Ir. Bas ten Brinke, eigenaar van 70F architecture, heeft daarom zelf een scharnier geëngineerd. Tijdens de opening in september slaakten heel wat mensen opgelucht een zucht.

Hof van Duivenvoorde biedt ruimte aan een restaurant, een museumwinkel en de gidsen die bezoekers rondleiden over het landgoed. Het gebouw is relatief klein – 6 x 30 meter – maar voelt ruim aan door de hoge mate van transparantie. Van de ene kant van het gebouw kijk je helemaal naar de andere. De plafonds boven de restaurantkeuken (achterin het gebouw) en het sanitairblok (in het midden) zijn van glas. En een aantal dakdelen aan de kasteelmuur zijn van glas.

Het gebouw is een toonbeeld van moderne architectuur, maar past tegelijktijdig uitstekend bij het kasteel dat dateert uit de 13e eeuw.

 

Het adres van Hof van Duivenvoorde is: Laan van Duivenvoorde 4, 2252 AK Voorschoten

Gerelateerd blog: 70F architect  bezoekerspaviljoen Duivenvoorde