Wi Eegi Kerki

Opdrachtgever: Evangelische Broeder Gemeente Amsterdam-Zuidoost
Oppervlakte: 1350 m2 bruto
Bouwkosten: niet nader bepaald
Jaar van ontwerp: 2006
Jaar van oplevering: 2013
Adres: Kortvoort, Amsterdam-Zuidoost
Onderscheidingen: Genomineerd World Architecture Festival 2014
 
Genomineerd Amsterdamse Architectuurprijs 2013
 

Wi Eegi Kerki 
Kerkgebouw voor de Evangelische Broedergemeente Amsterdam Zuidoost 

Wi Eegi Kerki (Surinaams voor Onze Eigen Kerk) is een lichtbaken in de Bijlmer. Het geelwitte kerkje straalt permanent licht uit. Binnenin is echter precies het omgekeerde aan de hand. De zon – of zo je wilt, de maan – valt door een verborgen lichtstraat de kerkzaal binnen. De reactie van één van de bezoekers: “het voelt alsof een hogere macht beschermend op je toeziet.”

Licht en de kleur wit zijn van groot belang in de liturgie van de Evangelische Broedergemeente, de opdrachtgever van Wi Eegi Kerki. Beide zijn daarom de centrale pijler van het gebouw geworden, dat – eveneens passend bij de liturgie – eenvoudig is qua opzet. De entree en de keuken zijn het middelpunt van de kerk. Links en rechts daarvan liggen de ontmoetingshal en de kerkzaal. Op de verdieping boven de ontmoetingshal bevindt zich een aantal flexibel bruikbare vergaderruimtes.

De plek waar de bezoeker de liturgie het meest ‘voelt’ is de kerkzaal. Doordat de bezoeker onder het balkon van de vide door moet lopen, ervaart hij de 9 meter hoge ruimte nog grootser dan hij in werkelijkheid is. Over de volle breedte van de zaal is bovendien een lichtstraat gemaakt in de 13 meter hoge toren. Hier doorheen valt indirect zonlicht op de witte muur waar de bezoeker tegenaan kijkt. Hij moet zich omdraaien en goed kijken, om te zien waar dit licht nu eigenlijk vandaan komt. Gedurende de dienst trekken langzaam wat schaduwen op de smetteloze achterwand voorbij.

De uitstraling van de Wi Eegi Kerki is sober en introvert. De kerk heeft van de buitenkant een sterk monolithisch karakter. Onder andere door de terp waar de kerk op is gebouwd. De binnenkant oogt geordend en helder. 550 eenvoudige, witte stoelen staan voor de gasten klaar, ornamenten en versiersels zijn haast volledig achterwege gelaten.

De gemeenteleden hebben er 15 jaar over gedaan om het geld voor hun kerk bij elkaar te sparen. In 2006 benaderden zij 70F architecture, de architect van deze moderne kerk. Na een lang ontwerptraject, dat gepaard ging met intensief overleg met de opdrachtgever, kon het ontwerp begin 2009 aan de strenge supervisiecommissie van het stadsdeel Amsterdam Zuidoost gepresenteerd worden. Supervisoren Ton Schaap en Michael van Gessel waren lovend over het ontwerp en de stedenbouwkundige inpassing: “De kerk is in zijn stoere architectonische plasticiteit en terughoudend materiaalgebruik een aanwinst voor dit stadsdeel.”