wonen op niveau, enschede, the netherlands

commissioner:
area:
building costs:
year of design:
year of delivery:
address:
architectuur lokaal
475 m2 bruto
unknown
2003
unknown
roombeek, enschede, the netherlands

The basic idea for the plans is the three zones recognizable in each floor. Firstly the staircase zone with on each floor staircases and landings in glass, this way the light from the glass street in the roof flows entirely through to the ground floor. The second area is the cupboard element zone. In this 60cm deep zone are present except wardrobes also the kitchen, open hearths and bathroom niches. The third and last area is the chamber area. The house presents two equivalent entries. The one on the 'bleekzijde' leads to a study with a view over the living room, that you can reach by means of a couple of steps. The one on the garden side leads directly left to the living room or straight to the first floor. The first floor contains the kitchen and diner room. A large sliding door leads to a large terrace with a view over the garden. Via this terrace, a footbridge leads to the roof terrace on top of the garage. The footbridge has a second function as an awning between the garage and entry on the ground floor. From the kitchen, a staircase leads to the second floor. On the following (glaze) landing you have a choice; to the right to a compact hall with two large bedrooms right and left and a shower space straight on, or further up in another staircase to the third floor. The two bedrooms both have extra space under the stairs for in example videogame-place or music corner. The third floor exists of a large room, that you can divide by means of large sliding door, and a bathroom. Here there is also a possibility of making the bedroom smaller and use the extra space as a roof terrace with a view over 'de bleken'

In addition, in the front facade the three zones are recognizable. On the ground floor in the front door and panel, and on the rest of the floors by means of vertical wooden lamellas. The rest of the facade has been almost exclusively carried out in brickwork. On this facade there are three large windows sticking out. These give also extra functions to the spaces behind the facade. For example, one can sit in the window in the kitchen. In the bedroom on the second floor, the extended windowsill is used as a desk. The garden facade exist also mainly from brick, divided by broad glass parties.

This way we think we developed a house that can address a general public, with a high flexibility in geography, and a timeless appearance that has a positive influence on the desired firm character of the street.

nederlands
back