Koele villa 3

Summer alert: Zo houdt u uw moderne villa koel

Zeg je ‘moderne villa’, dan zeg je grote glaspartijen en een plat dak. Met deze 5 tips houdt u uw moderne villa koel.


Koele villa tip 1 Inbetweens die de zon terugkaatsen

Wij zijn gek op inbetweens. Ze beschermen tegen de zon, maar nemen toch je uitzicht niet weg. En een stoffen raambekleding is meteen een mooie tegenhanger op de strakke lijnen in onze architectuur.

In deze moderne villa in Almere hebben we gekozen voor een kwalitatief hoogstaande stof van het Deense merk Kvadrat. De stof is aan de raamzijde voorzien van een weefstel dat het zonlicht weerkaatst. Er komt daardoor wel licht, maar geen warmte binnen.

 

moderne villa koel 1

Deze zonwerende inbetweens van Kvadrat houden de slaapkamer van deze villa koel.

 

Koele villa tip 2 Een overdekte veranda

Een overdekte veranda is ideaal voor zomerse dagen. Ten eerste staan je ramen niet vol in de zon, ten tweede kun je er – het jaar rond – heerlijk op zitten.

De veranda van deze moderne villa in Lelystad ligt pal het water. Hij loopt langs de gehele lengte en verbindt daarmee de woonkamer, keuken, studeerkamer en ouderslaapkamer. In elke ruimte kan de schuifpui open gezet worden, zodat er een heerlijk, verkoelend briesje naar binnen kan waaien en je je terwijl je binnen zit, buiten waant. De verticale lamellen geven nog meer schaduw in de zomer (en beschutting in de winter).

moderne villa koel 2

Deze overdekte veranda met staanders houdt deze watervilla koel.


Koele villa tip 3 Een natuurlijk afdak

In het tuinontwerp van deze moderne villa hebben we drie platanen voor de gevel geplaatst. Platanen hebben, in tegenstelling tot veel andere bomen met een breed bladerdek, diep groeiende wortels en veroorzaken zelden worteldruk. De bomen konden we daardoor relatief dicht op het huis plaatsen.

Het dikke bladerdek beschermt zeer effectief tegen de zon. Maar daarnaast is het ook gewoon een prachtig gezicht. Binnen lijk je in een bos te zitten. ’s Winters zijn de platanen trouwens kaal, zodat er juist veel zon binnenkomt.

moderne villa koel 3

De platanen werken hier als natuurlijk zonnescherm.

 

Koele villa tip 4 Vloerkoeling

In bijna al onze villa’s ligt een betonnen vloer. Het is strak, natuurlijk en makkelijk schoon te houden. Maar het belangrijkste: het voelt – anders dan u misschien zou vermoeden – goed aan je voeten. Door de vloerverwarming en -koeling heeft het beton namelijk altijd een aangename temperatuur. Lekker warm in de winter en verkwikkend koel in de zomer.

moderne villa koel 4

Door vloerverwarming en -koeling te plaatsen zijn radiatoren niet meer nodig.

 

Koele villa tip 5 Earth-shelterd bouwen

Oké, je hebt er een berg voor nodig, dus in Nederland is dit niet de meest voor de hand liggende optie, maar héb je een berg, dan is het een idee om je moderne villa hier simpelweg in te schuiven. Zoals een lade in een kast.

Dat deden we dus bij het ontwerp van dit boutique resort dat binnenkort wordt gebouwd in Italië. De massieve berg beschermt ’s zomers tegen de hitte en ’s winters tegen de kou. Heel natuurlijk en duurzaam. Er zijn trouwens nog drie luxe vakantiewoningen te koop. Interesse? Lees ons blog Te koop: appartementen boutique resort in Italië

Boutique hotel - 70F architecture 1

Boutique hotel Le Ville di Trevinano wordt ín een berg gebouwd. Koel in de zomer, warm in de winter.

 

Snakt u ook naar wat koelte? Neem dan contact met ons op. We vertellen u graag in een kosteloos en vrijblijvend gesprek wat ons architectenbureau voor u kan betekenen. 036 54 02 900 | info@70f.com