architectenbureau natuurcentrum

Herfst in Natuurcentrum Het Eksternest

In 2001 voltooide ons architectenbureau Natuurcentrum Het Eksternest. Hier krijgt elke Almeerse leerling natuuronderwijs.

Mens en natuur verbinden

Natuurcentrum Het Eksternest is een uitnodigend gebouwtje dat op Stadslandgoed de Kemphaan in Almere staat. Het is eigendom van Stad & Natuur, de organisatie die op negen locaties in Almere “de natuur dichterbij de mensen brengt en de mensen dichterbij de natuur”.

Naar verluid werd het eerste sollicitatiegesprek met Annemarie Jorritsma in dit gebouwtje gevoerd. Jorritsma wilde burgemeester van Almere worden en werd dat ook. Met Natuurcentrum Het Eksternest wilde de gemeente laten zien hoe mooi de stad is.

Natuurcentrum Het Eksternest is er voor alle Almeerse basisschoolleerlingen

Alle Almeerse basisschoolleerlingen krijgen minimaal een keer in hun schoolcarrière natuuronderwijs in Het Eksternest. Er zijn dan ook twee grote leslokalen in het gebouw. Door de bijzondere architectuur vallen die van buiten goed op.

Het grootste gedeelte van de gevel van Het Eksternest is bekleed met cortenstaal. Een materiaal dat – vooral nu, in de herfst – een echte natuurkleur heeft.

De twee leslokalen echter, zijn wit gestuukt. Ze schuiven daarbij ook nog eens uit het basisgebouw. Als twee dozen die van binnenuit naar buiten zijn geduwd. Zowel de muren als de vloeren zweven boven het stadslandgoed.

Vanuit het gebouw stap je zo de natuur in

De twee leslokalen zijn precies even groot. De weidezaal heeft aan de korte kant een glaswand, de waterzaal aan de lange zijde. In deze glazen wanden zitten schuifdeuren die toegang bieden tot een trappetje. Op deze manier stappen de leerlingen zo de natuur in.

De architectuur van dit natuurcentrum sluit hiermee helemaal aan op de missie van de opdrachtgever: “De natuur dichterbij de mensen brengen en de mensen dichterbij de natuur.”

 

De weidezaal (waar u hier de glaswand van ziet) lijkt, net zoals de waterzaal, uit het hoofdgebouw te zijn geschoven. De muren en de vloer “zweven”.

 

Door het trappetje hebben de leerlingen het idee dat ze letterlijk de natuur in stappen.

 

De appels die aan de bomen rondom Het Eksternest groeien mogen niet geplukt worden, behalve door de leerlingen die hier les krijgen.

 

De overdekte entree loopt schuin omhoog. Dat maakt het natuurcentrum niet alleen rolstoelvriendelijk, het zorgt er ook voor dat als leerlingen even moeten wachten, ze allemaal comfortabel op de lange bank kunnen zitten. De een heeft immers al langere benen dan de ander.

 

Cortenstaal heeft een echte natuurkleur. Dat was voor ons architectenbureau de reden om dit materiaal te kiezen voor dit natuurcentrum.

 

Aan de cortenstalen kant van het natuurcentrum zijn de kantoren gesitueerd. Op de foto staat achterin een van de verborgen deuren open.

 

In de weidezaal staat dit kwartaal de herfst centraal.

 

Uitzicht vanuit de waterzaal.

 

 

 

 

Bouwt ons architectenbureau binnenkort een natuurcentrum voor uw organisatie?

Meer informatie over Stad & Natuur en de Kemphaan vindt u op de website www.stadennatuur.nl.

Hier vindt u meer foto’s van de architectuur van Natuurcentrum Het Eksternest.

Wilt u meer weten over de architectuur van dit natuurcentrum, of wilt u weten hoe ons architectenbureau een natuurcentrum voor uw organisatie kan realiseren? Maak dan een afspraak via 036 54 02 900 of info@70f.com We ontmoeten u graag binnenkort.