Architectuurreis door Nederland

Architectuurreis door Nederland

Onlangs hadden we 42 Sloveense architectuurstudenten op visite. Zij maakten een architectuurreis door Nederland.

Antwerpen – Rotterdam – Amsterdam – Almere

Elk jaar maakt de faculteit ‘Bouwkunde en Architectuur’ van de Universiteit van Ljubljana een architectuurreis langs opmerkelijke en inspirerende gebouwen. Dit jaar vertrok de bus richting België, Duitsland en Nederland. Een goede twaalf uur rijden, maar dan heb je ook wel iets moois om te zien!

Op het programma stonden gebouwen als het Rietveld Schröderhuis van Gerrit Rietveld (Utrecht), musea Haus Lange en Haus Esters van Ludwig Mies van de Rohe (Krefeld, Duitsland) en het crematorium Hofheide-Holsbeek (Nieuwrode, België) van RCR architecten. En dus ook twee gebouwen van ons.

Gastprofessor architectuur

Bas ten Brinke, seniorarchitect en eigenaar van 70F architecture, gaf begin dit jaar gastcolleges architectuur aan de Universiteit van Ljubljana. Het was voor de universiteit daardoor makkelijk om hem te benaderen met het verzoek iets te vertellen over zijn architectuur. Vooral De Schaapskooi, waarmee 70F architecture het World Architecture Festival 2008 won, wilden de studenten graag zien.

Ten Brinke reageerde enthousiast. Hij zei niet alleen ‘ja’ tegen een presentatie bij De Schaapskooi, hij nodigde de groep architectuurstudenten ook uit in Villa Stamerbos. Dat is het gebouw waarin hij zowel werkt als woont.

De schaapskooi (winnaar World Architecture Festival 2008)

architectenbureau gespecialiseerd in minimalistische architectuur

Villa Stamerbos (genomineerd World Architecture Festival 2014)

Bijzondere ontmoeting tijdens de architectuurreis door Nederland

Het werd een bijzonder warme ontmoeting tussen het team van 70F architecture en de architectuurstudenten. De wijn en lunch stonden klaar en na een kort college over de architectuur van de 70F gebouwen mochten de studenten al hun vragen stellen en overal rondkijken. Van slaapkamer tot kantoor, van de keuken tot de patio.

Architectuurreis door Nederland

 

De studenten waren enthousiast, want hoe vaak krijg je tijdens een architectuurreis door Nederland nu de kans om de architect van wie je de gebouwen bestudeerd hebt, te ontmoeten?

Bas ten Brinke

Bas ten Brinke

Inspireren en kennis overdragen

“Ik vind het belangrijk om een nieuwe generatie architecten te inspireren en mijn kennis over te dragen,” vertelt architect Bas ten Brinke. “Ik word wel vaker benaderd door groepen om op locatie iets over mijn gebouwen te vertellen en als mijn agenda daar ruimte voor openlaat, zeg ik daarop altijd ja. Het enthousiasme van architectuurliefhebbers werkt aanstekelijk. Het jaagt je geïnspireerd terug naar je tekentafel. Dit keer was het echter wel bijzonder leuk. Ik heb vertrouwde gezichten teruggezien en nieuwe gezichten mogen ontmoeten. En de fles zelf gebrouwen wijn die ik als bedankje heb gekregen? Die heb ik met mijn schetsboek op schoot soldaat gemaakt.”

Boek met planning architectuurreis door Nederland met de namen van (bijna) alle studenten

Boek met planning architectuurreis door Nederland met de namen van (bijna) alle studenten.

 

Plant u een architectuurreis door Nederland? Of wilt u onder begeleiding van Bas ten Brinke onze gebouwen bekijken? Schroom niet en neem contact met ons op. We kijken graag wat er mogelijk is. 036 – 54 02 900 | info@70f.com