Architect medisch centrum

Architect medisch centrum Acibadem breekt met tradities

Bas ten Brinke, architect medisch centrum Acibadem, maakte een kliniek die de medische wereld opschudt.

 

De Nederlandse gezondheidszorg stond begin dit jaar even op zijn kop toen een geheel nieuwe partij aankondigde een kliniek te gaan openen in Amsterdam: Acibadem, een Turks-Nederlands medisch centrum dat poliklinische behandelingen aanbiedt.

De eerste geluiden waren sceptisch, maar Acibadem – een concern dat 22 ziekenhuizen en 19 medische centra in vijf landen heeft – ging voortvarend te werk. Ons architectenbureau kreeg, in samenwerking met AGS Architects Amsterdam, de opdracht het interieur voor dit medisch centrum te ontwerpen.

Het was om meerdere redenen een bijzondere opdracht voor ons architectenbureau:

  1. het medisch centrum werd gebouwd in een voormalig kantoorpand
  2. het centrum moest zowel recht doen aan de Nederlandse als de Turkse cultuur
  3. ten slotte wilde het centrum geen ‘ziekenhuis’-uitstraling hebben, maar eerder die van een luxe, medische huiskamer

Architect medisch centrum

HERBESTEMMING: VAN KANTOORPAND TOT MEDISCH CENTRUM

 Een afgeleefd kantoorpand herbestemmen tot medisch centrum

In alle eerlijkheid… Toen we voor het eerst het pand betraden waar Acibadem Medisch Centrum in zou komen te zitten, moesten we wel even slikken. Het gebouw aan de Arlandaweg in Amsterdam was tot dan toe gebruikt als kantoor van Hewlett-Packard (HP) en vervolgens het Gemeentelijke Vervoersbedrijf (GVB). Het had alles behalve de uitstraling van een medische praktijk.

Er viel weinig licht naar binnen, de kantoren waren kleine hokjes en alles was GVB-blauw geschilderd. Om hier een medisch centrum van te maken, moesten onze architecten alles uit de kast halen, wisten we meteen. We hadden 3.600 vierkante meter tot onze beschikking. Het zou al onze creativiteit vergen om hier het ultieme resultaat te creëren.

Als eerste bekeek onze architect welke materialen we konden hergebruiken bij de bouw van het medisch centrum

Het interieur van het pand waar we in gingen bouwen, mocht dan achterhaald zijn, er waren wel veel bouwmaterialen die we konden hergebruiken. Veel mobiele scheidingwanden waren bijvoorbeeld nog in prima staat. En hetzelfde gold voor de meeste binnendeuren. Het zonde zou zijn om deze te vervangen.

Sanne Mulder, mede architect medisch centrum Acibadem: “Zowel uit financieel als milieuvriendelijk oogpunt maakten we de keuze om zoveel mogelijk te herbestemmen. Want waarom zou je nieuwe materialen aanschaffen als dat niet nodig is? Deze gedachte past niet alleen bij de visie op duurzaamheid van ons architectenbureau, ook bij dat van het medisch centrum.”


Architect medisch centrum

HET VERGUNNINGSTRAJECT

 

Medische vergunning voor herbestemming

Wanneer een pand een nieuwe bestemming krijgt, moet de gemeente daar vergunningen voor afgegeven. Vooral onze samenwerkingspartner, AGS Architects Amsterdam, stak hier veel tijd in.

Allereerst moest de gemeente vergunnen dat het pand aan de Arlandaweg een nieuwe functie kreeg: van kantoor- naar publieksfunctie. Om hiervoor te zorgen, moesten wij met meerdere zaken rekening houden. Zo moesten er bijvoorbeeld meer vluchtwegen gecreëerd worden dan in de bestaande situatie het geval was. En moesten we zorgen dat alle bezoekers op een veilige, rustige en makkelijke manier hun weg konden vinden door het gebouw.

Ten tweede zorgden we voor de benodigde medische vergunningen. Dit betekende bijvoorbeeld dat we de muren van de ruimtes waar röntgenfoto’s gemaakt worden, moesten verzwaren met lood. En dat we routes tekenden waarop medisch afval veilig kon worden afgevoerd.

Architect medisch centrum

 

EEN MEDISCH CENTRUM MET EEN LUXE UITSTRALING

 

Architect medisch centrum op werkbezoek in Turkije

De opdrachtgever wilde dat de sfeer van het interieur van de medische kliniek aan zou sluiten op de Turkse cultuur. Daarom reisden architect Bas ten Brinke (70F) en architect Hannek Höweler (AGS Architects Amsterdam) naar Istanbul om daar een aantal ziekenhuizen te bezoeken.

Advies op maat van ons architectenbureau aan het medisch centrum

Architect Bas ten Brinke: “In Istanbul bleek al snel dat Turkse medische klinieken niet te vergelijken zijn met Nederlandse. In tegenstelling tot het gemiddelde Nederlandse ziekenhuis, ziet het Turkse ziekenhuis van Acibadem eruit als een luxehotel. Enorm gastvrij, chique en haast futuristisch.

Ons architectenbureau stelt altijd degene die het gebouw gaat gebruiken centraal. De eindgebruiker dus. Vragen die we onszelf stelden, waren: Voelt de klant zich straks op zijn of haar gemak in een gebouw? Werkt het gebouw? Past deze stijl bij de bezoekers die hier straks komen.

We vertelden onze opdrachtgever in een vroeg stadium dat een extreem luxe kliniek die vergelijkbaar was met wat we in Turkije zagen, in Nederland niet zou gaan werken. Nederlanders verwachten in een kliniek geen design, maar degelijke meubels waarvan je weet dat elke cent die eraan is uitgegeven, goed is besteed. We betalen allemaal hoge ziektekostenverzekeringen en de doorsnee Hollander wil zijn geld niet ‘verkwist’ zien aan opsmuk. Steek het geld liever in de zorg, is de algemene opinie.”

Het beste van twee werelden

Onze architect combineerde het beste van twee werelden in het ontwerp van de medische kliniek. Het resultaat was een ontwerp dat de Turkse gastvrijheid combineert met de Nederlandse nuchterheid: Oosterse stoffen en Nederlandse vergezichten, spreekkamers met een huiskameruitstraling en Hollandse degelijkheid.

Om kosten te besparen – en om aan te sluiten op de Nederlandse verwachting – werd voor het leeuwendeel gekozen voor standaard meubilair met een extra bite. Zo kregen de bureaustoelen een oosterse stof en werd er gekozen voor vloerbedekking met een design.

Uitdagingen voor de architect die dit medisch centrum ontwierp

Een van de uitdagingen voor de architect die het interieurplan van dit medisch centrum ontwierp was de lichtbeleving. Om de Turkse centra koel te houden, hebben deze veel minder en veel kleinere ramen dan wij in Nederland gewend zijn. Dat loste ons architectenbureau op door donker hout en zware stoffen te gebruiken.

We hebben interessante discussies gehad, bijvoorbeeld over de serre waar tandheelkunde in zit. De opdrachtgever wilde het glazen plafond dichtmaken, maar wij zagen juist kansen: bij welke tandarts kun je nu tijdens je behandeling de vogels over zien vliegen en wolken voorbij zien drijven? De tandartskamers zijn nu prachtige, lichte ruimtes waar je je meteen welkom voelt.

Architect medisch centrum

HET INTERIEURPLAN

 

Onze architect maakte voor dit medisch centrum een interieurplan datwerkt

Met alle hierboven staande ingrediënten op zak, zijn we ons interieurplan gaan maken. Ons uitgangspunt werd de grote vide in de hoofdentree. We wilden deze zo licht en open mogelijk houden. Daarom plaatsten we balustrades van houten lamellen op de bovenverdiepingen en hingen we ronde witte lampen op, die passen bij de lichte vloerbedekking die de gast ‘meeneemt’ het medisch centrum in.

Centraal in de hoofdentree hangt een televisiescherm waarop belangrijke informatie te zien is. Ook de balie, die door de houttextuur vriendelijk aandoet, geeft gasten direct het gevoel welkom te zijn.

Ruimtes definiëren zonder wanden te plaatsen

Wanneer je wanden neerzet, creëer je kamers. In dit medisch centrum wilde onze architect juist openheid en transparantie (passend bij de waarden van Acibadem) creëren. Daarom heeft hij ervoor gekozen om met panelen van verticale lamellen scheidslijnen aan te brengen. Alle ruimtes worden hiermee gedefinieerd, maar er worden tegelijkertijd zo min mogelijk kamers gemaakt.

De begane grond is eigenlijk één grote open ruimte. Door te werken met panelen, een vlakverdeling in de vloerbekleding en een vlakverdeling in de wandbekleding voelt het echter logisch en weten bezoekers intuïtief waar ze moeten zijn.

Flexibele meubels

De meubels die ons architectenbureau in dit ziekenhuis gebruikt heeft zijn van Ahrend en Hay. De stoffen zijn van Kvadrat. Er is gekozen voor lichte, modieuze kleuren en stoelen, banken en krukjes in organische vormen. De laatste zijn modulair te gebruiken. Ze kunnen dus makkelijk worden verschoven. En elke zit-unit kan worden uitgebreid, of juist worden verkleind.

Hollandse kunst en houten wanden

Aan de muren hangt Hollandse kunst: foto’s van de Nederlandse natuur, techniek en het bedrijfsleven en reproducties van (fragmenten van) Nederlandse schilderijen. Ook heeft de architect veel houten paneelwanden neer laten zetten. Deze wanden van fineer hebben een intens donkere kleur en een luxe uitstraling.

Het restaurant heeft als tegenwicht eerder een Scandinavische uitstraling. Hier zijn lichte stoelen en licht hout gebruikt.

Architect medisch centrum

 

 

ONS ARCHITECTENBUREAU IS TROTS OP HET MEDISCH CENTRUM DAT WE ONTWIERPEN

 

Geen traditioneel medisch centrum, maar moderne architectuur

Acibadem is sinds 1 mei 2017 open. De reacties van zowel de bezoekers als het personeel zijn uitermate positief. Een van de zaken waarover mensen vooral enthousiast zijn, is de sfeer. Acibadem is zeker geen standaard medisch centrum.

Het medisch centrum is een combinatie van de Turkse luxe, de Nederlandse degelijkheid en de moderne architectuur waar 70F bekend om is. We zijn trots op het resultaat en blij met hoe de samenwerking is verlopen.

Architect, ontwerp medische praktijken voortaan anders!

Bas ten Brinke, architect medisch centrum Acibadem: “Met een klein beetje extra budget en meer creativiteit hebben we een kliniek gebouwd die het concept ‘medisch centrum’ vanuit een nieuw perspectief benadert. Het laatste wat je als zorgaanbieder wilt, is je patiënt het idee geven dat hij een nummer is. Toch kiest de standaard architect die een medisch centrum ontwerpt vaak voor een generiek interieur, dat eerder steriel is dan gezellig. Volgens mij moet het anders. Nederlandse zorgaanbieders mogen hun klanten best iets meer in de watten leggen. Architecten kunnen hierbij helpen.”

Architect medisch centrum

Bekijk hier alle foto’s van het medisch centrum dat ons architectenbureau ontwierp.

 

Wilt u weten hoe onze architecten u kunnen helpen bij uw medische vastgoedproject?

Maak een afspraak via 036 54 02 900 of info@70f.com We ontmoeten u graag binnenkort.